Wat is shiatsu?
Shiatsu is een traditionele Japanse therapie die werkt met druktechnieken om het lichaam in balans te brengen.
Het woord “shiatsu” betekent letterlijk “vingerdruk”. We gebruiken onze vingers, handen, ellebogen en soms knieën om druk uit te oefenen op specifieke punten van je lichaam.
Deze druk stimuleert de energiestroom, ook wel “ki” genoemd, en helpt om blokkades op te heffen die fysieke en mentale klachten kunnen veroorzaken.
Shiatsu kan helpen bij stress, spierspanning, vermoeidheid, slaapproblemen, spijsverteringsklachten en zelfs bij immuniteits- en emotionele en psychologische problemen. Het is een zachte en niet-invasieve manier om je welzijn te bevorderen.
Je blijft doorgaans volledig gekleed tijdens de behandeling.
Hoe is Shiatsu ontstaan?
Shiatsu vindt zijn oorsprong in Japan, maar is sterk beïnvloed door de eeuwenoude principes van de traditionele Chinese geneeskunde, met name de ideeën rond energiebanen (meridianen) en het evenwicht tussen yin en yang. In de 6e eeuw brachten boeddhistische monniken Chinese geneeskundige praktijken naar Japan, waaronder acupressuur en massagevormen zoals “Anma”, een vroege vorm van massage die vergelijkbaar is met shiatsu.
In de vroege 20e eeuw begon shiatsu zich te onderscheiden als een eigen therapievorm. Tokujiro Namikoshi wordt vaak beschouwd als de grondlegger van de moderne shiatsu. Hij ontwikkelde de techniek in de jaren 1920, toen hij ontdekte dat hij door druk uit te oefenen op bepaalde delen van het lichaam de gewrichts- en spierpijn van zijn moeder kon verlichten. Namikoshi verfijnde deze methode en opende in 1940 het eerste Shiatsu-therapie-instituut in Japan.
Later ontwikkelde Shizuto Masunaga, een andere prominente shiatsu-therapeut, een meer holistische benadering waarbij meer nadruk werd gelegd op de energiebanen van het lichaam en het psychologische aspect van genezing. Deze benadering staat bekend als Zen Shiatsu.
Zo combineert shiatsu eeuwenoude oosterse geneeswijzen met een meer moderne, westerse kijk op anatomie en fysiologie.
Wat zijn de voordelen van shiatsu?
Shiatsu kan je helpen bij stress, spierspanning, vermoeidheid, slaapproblemen, spijsverteringsklachten, auto-immuunziekten en zelfs bij immuniteits- en emotionele en psychologische problemen. Het is een zachte en niet-invasieve manier om het welzijn te bevorderen.
Intussen maken gerenommeerde ziekenhuizen zoals het Brusselse Saint-Luc en Saint-Pierre soms gebruik van shiatsu om kanker- of HIV-patiënten te ondersteunen in hun intensieve behandelingen, bijvoorbeeld om de bijwerkingen van chemotherapie en/of bestraling beter te verdragen, en geven psychologen en psychiaters vaak aan dat deze vorm van lichaamswerk hun – klassieke – therapieën veel effectiever maakt.
Wat kan je verwachten?
Je draagt best lichte, gemakkelijke en loszittende kledij. Breng ook je eigen badlaken mee voor op het body cushion. Op die manier garanderen we een perfecte hygiëne.
Wanneer je de eerste keer komt, zullen we je enkele vragen stellen om de shiatsu-behandeling zo goed mogelijk op jou af te stemmen. Op die manier kunnen we beter rekening houden met eventuele klachten of specifieke omstandigheden. Zo weten we graag of je:
- al dan niet osteoporose hebt omdat we dan onze manier van drukken wat moeten aanpassen,
- of je recent geopereerd werd omdat we daar dan uiteraard niet gaan drukken,
- of je wervels hebt die vastgezet zijn omdat we de operatie niet willen ongedaan maken,
- Of je zwanger bent of wil worden zodat we geen behandeling geven die de zwangerschap negatief kan beïnvloeden,
Bij elke behandeling observeren we je ook nauwkeurig om te bepalen welke meridianen – dat zijn de energiebanen waardoor de levensenergie stroomt – we bij jou het best behandelen.
Voor de behandeling vragen we om jas, schoenen, de broeksriem en eventueel dikke truien uit te trekken. Een hemd, t-shirt, topje en broek kan je gerust aanhouden. Verder vragen we je ook om je uurwerk, je juwelen, je portefeuille en je mobiel opzij te leggen. Het is zeker geen slecht idee om je mobiel even uit te schakelen.
Daarna vragen we je om – indien mogelijk – op onze futon met body cushion te gaan liggen. Hiermee lig je in de best mogelijke houding voor de behandeling. Een futon ligt op de grond maar als je te veel moeite hebt om op de futon te gaan liggen, kunnen we je ook behandelen terwijl je op een stoel zit. Een behandeling in de rolstoel kan ook.
Dan zetten we een zacht muziekje op en start de behandeling. Hierbij helpen we je bij het maken van enkele stretchbewegingen, maken we je spieren wat losser en drukken we met onze handen en vingers op bepaalde plaatsen op de meridianen om je energie zoveel mogelijk overal in balans te brengen.
Verder kan het dat we gebruik maken van essentiële oliën om de behandeling te ondersteunen.
Wanneer we een houdingprobleem vaststellen, integreren we soms elementen van posturale shiatsu.
Na de behandeling blijf je nog even ontspannen liggen en kom je daarna rustig recht. Drink na de behandeling best wat meer water dan gewoonlijk, zeker als je je nadien wat vermoeid voelt of wat hoofdpijn hebt.
Tarieven
Behandeling
60 Minuten
60,-
Beurtenkaart
6-beurten (m.a.w. 1 beurt gratis)
300,-
Hiermee krijg je toegang tot alle behandelingen die we aanbieden
Kortingen
- Mensen met een erkende beperking van 66% of hoger krijgen 50% korting
- Mensen die in een woonzorgcentrum verblijven, krijgen 50% korting
Supplementen
- Bij gebruik van essentiële oliën: distributeursprijs van de gebruikte olie
- Zonetoeslag bij huisbezoeken:
- Zone 1: + 10,- bij 1 cliënt op hetzelfde adres
- Zone 2: + 15,- bij 1 cliënt op hetzelfde adres
- Zone 3: + 20 bij 1 cliënt op hetzelfde adres
- Bij meerdere cliënten op hetzelfde adres: de helft van de zonetoeslag
Tip
Dit is ook een opportuniteit voor je werkgever of je bedrijf. Kijk op Bedrijven voor meer informatie.
Disclaimer
In België is shiatsu niet erkend als medische behandeling. Daarom bieden wij dit aan als preventie en ondersteuning voor medische behandelingen. Als wij vermoeden dat er een medisch probleem aanwezig is, zullen wij je ook aanraden om een arts te raadplegen.